Filmy mimo mainstream
16.11.2016 | bakeero

SERIÁL: Trapped – zavaleni islandským sněhem

Severská krimi jsou poslední roky v kurzu. Většinou jde sice o kontinentální kousky, ale Filmfanatic se nedávno vypravil až na vzdálený Island, aby tam v jedné bohem zapomenuté zátoce vylovil z promrzlých vod tenhle seriál.

Desetidílné krimi se odehrává v jednom malém městečku, kde rybáři vytáhnou z moře torzo mužského těla. V tu samou chvíli připlouvá trajekt plný turistů a poklidná sousedská atmosféra je rázem narušena. Když se k tomu navíc přidá ještě počasí, které promění islandské městečko v odřízlý kout světa, je jasné, že celá situace spočine na bedrech místního policejního šéfa. Tedy ne, že ten by tu tíhu nedokázal unést. Je to chlap jak hora, ale co má chudák místní náčelník dělat bez potřebného vybavení i týmu?!

Trapped patří mezi kriminálky, ve kterých se nedočkáte superhrdinských policajtů ani superinteligentních psychopatických zabijáků. Tohle je syrová a mrazivá podívaná právě proto, protože postavy jednají uvěřitelně. To znamená, že moc netuší, jak se s nastalou situací vypořádat, jelikož jí tady na konci světa jednoduše nikdo nezažil a vše se děje poprvé.

O nějakém sofistikovaném vyšetřování tedy nemůže být řeč, ale možná právě proto budete místnímu medvědovi, co velí zdejší (tříčlenné) policejní posádce, fandit. Obzvlášť, když pak zjistíte, že šéf reykjavícké kriminálky je vlastně docela nesympatický patolízal, který má s naším medvědem nějaké temné pouto z minulosti. A kolem toho umře ještě pár dalších lidí, takže i když je městečko zahaleno do sněhové bouře a teplota se pohybuje hluboko pod bodem mrazu, fakticky je v něm docela horko.

Celý Island má nějakých 300 000 obyvatel a krom toho, že nedávno dokázal šokovat fotbalovou Evropu (když jeho národní tým porazil slavnou Anglii a dostal se mezi 8 nejlepších týmů starého kontinentu), překvapuje tentokráte také tím, jak kvalitní kriminální seriál na tomhle promrzlém ostrově může vzniknout. Znovu můžeme jen tiše závidět.

5/7
Bude vám u toho zima, ale i na malém ostrůvku se dá rozehrát velké kriminální divadlo.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
SERIÁL: Trapped – zavaleni islandským sněhem

Ófærð / Trapped (TV seriál)

Krimi
Island, 2015, 10×51 min

Režie: Óskar Thór Axelsson, Baldvin Zophoníasson…
Scénář: Baltasar Kormákur, Sigurjón Kjartansson, Ólafur Egilsson
Kamera: Bergsteinn Björgúlfsson
Hudba: Jóhann Jóhannsson
Hrají: Ilmur Kristjánsdóttir, Ingvar Eggert Sigurðsson, Ólafur Darri Ólafsson, Nína Dögg Filippusdóttir, Þorsteinn Bachmann, Bjarne Henriksen, Pálmi Gestsson, Björn Hlynur Haraldsson, Katla Margrét Þorgeirsdóttir, Þorsteinn Gunnarsson, Ingrid Jónsdóttir, Lilja Nótt Þórarinsdóttir, Guðrún Gísladóttir, Jóhann Sigurðarson…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku