Filmy mimo mainstream
09.09.2016 | bakeero

SERIÁL: The Heavy Water War – německá atomová famílie

Na sestrojení vlastní atomové bomby pracovali za 2. světové války také Němci. Těžkou vodu, která je pro výrobu plutonia do bomby potřeba, kupovali v Norsku a není proto divu, že spojenci se snažili elektrárnu, která jí produkovala, sabotovat. A právě o tom je norský seriál The Heavy Water War.

O tom, že Němcům to naštěstí nevyšlo a první atomovou bombu na světě sestrojili v poušti Nového Mexika Američané víme své i díky seriálu Manhattan. Právě v něm byl německý atomový program několikrát zmíněn a obavy, že tým v čele s profesorem Heisenbergem je oproti Američanům napřed, logicky poháněly snahy o zmaření německého výzkumu. A to měli v Británii na starosti střípky norského odboje, které vysílaly do rodné vlasti paradesátní výsadky za cílem zneškodnit zařízení na výrobu těžké vody.

V seriálu tak sledujeme 3 hlavní linie; (1) výše zmíněnou vojensko-sabotážní, (2) civilně-pragmatickou, ve které sledujeme snahy ředitele elektrárny co nejvíce profitovat z německého zájmu o těžkou vodu a konečně (3) také linii německého atomového programu.

Na první pohled je mírně v popředí ta nejatraktivnější – vojenská, ale opomíjené nejsou ani zbylé dvě. Každá z linií pak má své sympatické postavy a daří se jí probouzet zájem o tuhle problematiku z trochu jiných úhlů. Rozhodně tedy neočekávejte chvíle, kdy budete popohánět čas, aby se na obrazovce znovu ukázali sabotéři v norských uniformách, protože tlachání pánů v bílých pláštích už vás nebaví. Ne. Opravdu bych těžko vybíral, která z linií mě bavila nejvíc, protože tenhle seriál zkrátka dokonale funguje, jako komplexní vykreslení daného tématu.

O řemeslném zpracování se snad ani nemusím rozepisovat, protože severské seriály poslední léta jednoduše řečeno udávají směr. I když je pravda, že při bombovém náletu kvalita CGI triků poněkud pokulhává – ale to je asi jediná výtka ke všem šesti epizodám. Dobové reálie ukojí znalce historie a z českého pohledu potěší také fakt, že se z velké části natáčelo u nás – konkrétně v Praze.

Takže pokud máte chuť na nějaký seriál z 2. světové války a zajímají vás zapadlé epizody největšího konfliktu v dějinách lidstva, rozhodně sáhněte po The Heavy Water War. Dostane se vám příjemné exkurze do norských fjordů, kde se nenápadně rozhodovalo o výsledku celé války a fakticky i dalším osudu světa.

5/7
Co by se stalo, kdyby měl Hitler atomovou bombu? Podívejte se, proč je tahle otázka čistě hypotetická.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
SERIÁL: The Heavy Water War – německá atomová famílie

Kampen om tungtvannet / The Heavy Water War: Stopping Hitler’s Atomic Bomb
(TV seriál)

Drama / Historický / Válečný
Norsko, 2015, 6×45 min

Režie: Per-Olav Sørensen
Kamera: John Christian Rosenlund
Hudba: Kristian Eidnes Andersen
Hrají: Anna Friel, Robert Hunger-Bühler, Christoph Bach, Peri Baumeister, Eirik Evjen, Frank Kjosås, Espen Klouman Høiner, Rolf Kristian Larsen, Mads Sjøgård Pettersen, Søren Pilmark, Maibritt Saerens, Tobias Santelmann, Dennis Storhøi, David Zimmerschied, Julia Schacht, Corey Johnson, Uwe Preuss, Benjamin Helstad, Marc Benjamin Puch…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku