Filmy mimo mainstream
12.08.2016 | bakeero

SERIÁL: Městečko Pines (1. série)

Po čerstvém nadšení z pecky Stranger Things se Filmfanatic znovu vydal na seriálovou půdu. Městečko Pines (Wayward Pines) slibovalo mysteriózní atmosféru, ústřední záhadu i sympaťáka Matta Dillona v hlavní roli. Tenhle boreček to nikdy úplně naplno nedotáhnul až do první filmové ligy, ale proč by se mu to nepovedlo v té seriálové, no ne?

A úvodní díly dávají slušnou naději, že by to tak opravdu mohlo být. Po prvních dvou epizodách se mi v hlavě rojily myšlenky o novodobém Městečku Twin Peaks a atmosféra byla velice solidní. Jenže pak začalo přicházet pozvolné procitání. Člověk zkrátka nemůže přehlížet, že tvůrci asi neměli takový rozpočet, jaký by k ideálnímu zhmotnění svých autorských vizí potřebovali. V tom případě ale měli lépe kočírovat vlastní ambice a nesnažit se točit něco, na co nemají rozpočet. Zase jednou tady platí pořekadlo o tom, že “méně je někdy více”. Pokud by si totiž Wayward Pines své tajemství hájilo o něco déle a nespěchalo s odkrytím karet už v půlce série, výsledek by byl bezesporu lepší. Mysterióznější.

Zlom tedy přichází už v 5. díle, kdy je divákovi odhaleno, co je vlastně Wayward Pines zač. A buď vás ústřední myšlenka chytne, nebo vás tohle vysvětlení všech těch nelogičností a mystérií prostě a jednoduše neuspokojí. Váš zájem pak logicky začne chřadnout. Postavy navíc začnou jednat méně logicky, své motivace až příliš snadno odsouvat na druhou kolej v zájmu všeobecného prospěchu a čím dál tím víc to v městečku vypadá, jako že ho obývá asi tak 80 lidí.

Jistě. Čím víc je ve druhé polovině seriálu upozaděná atmosféra, o to víc se řeší poměrně aktuální témata. Bohužel i ta mi povětšinou přišla až příliš prvoplánovitá a křečovitě přetřásaná. Z jednotlivých postav pak zbudou doslova jen čisté archetypy a jejich chování je v souladu s tím až nepříjemně snadno předvídatelné, takže ve výsledku jsem Wayward Pines prostě jenom dokoukal. Úplný závěr pak nabízí solidně otevřená vrátka (nebo spíš vrata) pro další série, ale nejsem si jistý, jestli v sobě seberu dostatek odhodlání, abych se do Wayward Pines ještě někdy vypravil.

Před nějakými deseti lety bych tenhle seriál nejspíš řadil mezi absolutní špičku. Jenže doba (naštěstí pro diváka) pokročila a z Městečka Pines je dnes pouze Potěmkinova vesnice, která může milovníkům mysteriózních majstrštyků maximálně tak zkrátit čekání na návrat mistra tohoto žánru – Davida Lynche. Nové díly Městečka Twin Peaks dorazí už příští rok.

4/7
Nové Městečko Twin Peaks se nekoná. Wayward Pines je spíše Potěmkinovou vesnicí, která ale není úplně bez kouzla. Třeba se vám v něm bude líbit.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
SERIÁL: Městečko Pines (1. série)

Městečko Pines / Wayward Pines
1. série (TV seriál)

Drama / Mysteriózní / Sci-Fi / Thriller
USA, 2015, 20×42 min

Režie: M. Night Shyamalan, Steve Shill, Nimród Antal…
Scénář: Blake Crouch, Matt Duffer, Ross Duffer
Kamera: Gregory Middleton, Jim Denault, Amy Vincent
Hudba: Charlie Clouser
Hrají: Siobhan Fallon Hogan, Matt Dillon, Carla Gugino, Toby Jones, Shannyn Sossamon, Melissa Leo, Hope Davis, Reed Diamond, Terrence Howard, Tim Griffin, Charlie Tahan, Juliette Lewis, Lisa MacFadden, Barclay Hope, Kennedi Clements, Alison Araya, Sarah Desjardins, Jarod Joseph, Justin Kirk, Jared Ager-Foster, Sarah Jeffery, Greta Lee…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku