Filmy mimo mainstream
12.06.2019 | bakeero

RECENZE: T-34 – válečná jízda!

Ruské filmy mají u Filmfanatica hodně vysoké renomé. Logicky to samozřejmě neplatí pro celou kinematografii země, kde zítra již znamená včera, nicméně stačí se podívat na to, jak jsem hodnotil třeba Majora nebo především Duraka a hned můžete tušit, jak asi dopadla filmová oslava legendárního ruského tanku T-34.

Jde o ryze akční béčko a takových se s druhoválečnou tématikou netočí mnoho. Filmfanatic tedy velmi rychle na tohle pojetí přistoupil a spokojeně se nechal svézt na pásech věhlasného stroje. Nečekejte realistické válečné drama, nečekejte však ani přílišnou stalinistickou agitku – i když i na propagandu (logicky) dojde. Dovedu si představit, že někdo bude film hejtovat právě pro přílišnou heroizaci udatných ruských vojáků. Stejně tak si ale dokážu představit, že ze stejných důvodů ho bude někdo druhý obdivovat. Filmfanatic si však udržel divácký odstup a coby ryze filmové dílo hodnotí T-34 velice kladně. Němci totiž mluví německy (ne, to dnes není filmovou samozřejmostí) a záporáci nejsou až tak plochými zloduchy, jak by leckdo očekával – vzpomeňte si na mě při závěrečné scéně na mostu.

Vizuální efekty pak sice nepatří do ranku marvelovek, nicméně k akčnímu béčku jsou více než dostačující a také ony svojí nezastupitelnou měrou přispívají k celkové atmosféře snímku. Vojenská dobová technika je přesná, fyzikální zákony už méně, ale o to víc se hraje na efekt. Někdy je toho možná až příliš a zpomalovačky tak ztrácejí váhu, nicméně znovu zdůrazňuji, že tady se díváme na čistokrevné béčko.

S čímž souvisí i některé logické mezery v ději, protože precizní Němci by ruským zajatcům asi těžko předali tak skvělý stroj, jakým byl tank T-34, v plné bojové akceschopnosti. A zrovna tak by logiku postrádal útěk z Německa do protektorátu Čechy a Morava, kde se válčilo fakticky do posledních dnů druhé světové války, ale co už?! Našinec alespoň dostane šanci ocenit české lokace a pranic mu u toho nebudou vadit plastové patníky u kraje silnic.

Může se zdát, že Filmfanatic T-34 haní, ale podívejte se na celkové hodnocení. Tenhle film rozhodně doporučuji a řadím ho dokonce o kousek výš, než třeba podobně zaměřená Železná srdce – jen se vás snažím varovat, abyste nečekali realistickou podívanou, nýbrž akční béčko. Teprve pak si tuhle filmovou poctu užijete podobně jako já a po závěrečných titulcích budete chrochtat blahem stejně, jako dvanáctiválcový motor nejlepšího středního tanku druhé světové války.

5/7
Efektní válečný road movie o duelu muže proti muži v legendárních tancích 2. světové války.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: T-34 – válečná jízda!

T 34 / T-34

Válečný / Drama

Rusko, 2018, 139 min

Režie: Alexej Sidorov
Scénář: Alexej Sidorov
Kamera: Michail Milašin
Hrají: Alexandr Petrov, Viktor Dobronravov, Irina Staršenbaum, Vinzenz Kiefer, Nikita Kukuškin, Pjotr Skvorcov, Semjon Treskunov, Arťom Bystrov, Mikael Džanibekjan, Anton Šurcov, Tomáš Imramovský, Josef Carda, Alexandr Zaporožec…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku