Filmy mimo mainstream
11.06.2017 | bakeero

RECENZE: Život – další vesmírný kandidát na Darwinovu cenu

Filmfanatic se před časem rozepsal o tom, jak ho (slušně řečeno) naštvalo nelogické a místy dokonce až parodické chování postav ve filmu Vetřelec: Covenant. Život je shodou okolností evidentní vykrádačka prvního Vetřelce, ale bohužel jen ústředním motivem jednoho monstra, jemuž musí čelit vědci v uzavřeném prostoru. Kvalit prvního vetřelčího filmu totiž tenhle přírůstek do žánrů sci-fi hororu nedosahuje ani zdaleka.

Ze začátku to sice vypadá, že se vše bude ubírat tím správným směrem, celkem uvěřitelně a vědci nebudou plnit roli krmiva pro vesmírnou formu života. Jenže tenhle přístup vezme poměrně rychle za své. Šestičlenná posádka Mezinárodní vesmírné stanice se totiž záhy mění ve skupinku idiotů, kteří se předhání v tom, kdo bude nejžhavějším kandidátem na Darwinovu cenu.

Tohle by Filmfanaticovi vůbec nevadilo, protože si dokáže užít i vyložené béčko, které si na nic nehraje a bez ostychu servíruje brakové propriety, jenž dokáží pobavit. Takovým zářným příkladem za všechny může být třeba nedávný prequel legendární Carpenterovi Věci s podtitulem Věc: Počátek. Film se nesnažil zbytečně filozofovat ani kličkovat mezi žánry. Čemuž se bohužel nevyhne Život.

Jeho největší slabinou je tak právě to, že si nedokáže vybrat váhu, ve které by chtěl boxovat. Na uvěřitelnou vědeckou sci-fi je příliš hloupý a na zábavné béčko zase málo krvavý a akční. I když je pravda, že několika dobrých gore scén se dočkáme. Jenže erkový rating bezpochyby šel vytěžit víc. Samotné monstrum je doslova neurčité a bezesporu patří mezi ty slabší vesmírné příšery. Ale i přes všechny výtky, které tu Filmfanatic vyjmenoval, se vám Život může líbit. Napětí mu totiž místy nechybí a vyloženým plusem jsou úchvatné záběry na Mezinárodní vesmírnou stanici. Takže to klidně riskněte.

4/7
Život se nemůže rozhodnout, v jaké váze by chtěl boxovat a kvůli tomu schytává řadu ran ve všech kategoriích. Ale pár úderů dokáže také rozdat.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Život – další vesmírný kandidát na Darwinovu cenu

Život / Life

Horor / Sci-Fi / Thriller
USA, 2017, 104 min

Režie: Daniel Espinosa
Scénář: Rhett Reese, Paul Wernick
Kamera: Seamus McGarvey
Hudba: Jon Ekstrand
Hrají: Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson, Ryan Reynolds, Hirojuki Sanada, Ariyon Bakare, Olga Dychovičnaja, Alexandre Nguyen, Naoko Mori…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku