Filmy mimo mainstream
03.11.2016 | bakeero

RECENZE: Smrt ve tmě – thriller roku

Znáte ten pocit, když thrillerovou šeď jedenkrát za rok oslnivě prosvítí překvapivý majstrštyk? Dámy a pánové, ten okamžik je tady. Český název Smrt ve tmě je sice tak trapně béčkový, až je z toho stydno, ale nenechte se mýlit. Tohle je jeden z nejlepších a nejoriginálnějších thrillerů za poslední roky.

Detroit, USA. Tohle místo nahání v současnosti hrůzu už samo o sobě. Tedy alespoň vylidněné čtvrti na okraji kdysi vzkvétající průmyslové metropole. Právě tady žije slepý válečný veterán Stephen Lang (vojenský velitel z Avataru), kterému nedávno během autonehody usmrtili dceru. V šuplíku by si pak za tohle trauma měl schovávat slušný balík peněz, takže nepřekvapí, když se jeho dům stane terčem trojice domovních lupičů.

Rocky, Alex a Money zavětří snadnou kořist a vydají se za svým posledním lupem, aby pak mohli opustit krachující město a vydat se vstříc prosluněným kalifornským plážím. Jenže slepí váleční veteráni nejsou tak úplně bezbranní, jak by se mohlo zdát.

Režisér Fede Alvarez má na svědomí remake Lesního ducha, který sice úplně neoslnil, ale na to, že šlo o další z řady zbytečných předělávek klasických děl, dopadl vlastně docela solidně. V prostoru jednoho jediného domu se ale Alvarezovi daří pracovat s napětím i budováním atmosféry ještě daleko lépe, než na opuštěné chatě uprostřed lesů.

Film má nějakých cca 90 minut a na začátek “akce” tak nečekáme příliš dlouho. Zlodějíčci se pod rouškou tmy a opuštěné čtvrti vydávají na lup, zdá se, že všechno by mohlo být přesně tak jednoduché, jako si naplánovali, ale chybějící zrak si Lang vynahrazuje jinými zostřenými smysly. Svůj dům záhy proměňuje v uzavřenou pevnost, zhasíná světla a rozjíždí hru na kočku a na myš.

Smrt ve tmě je krom bravurně budovaného napětí zajímavá také tím, že si během filmu několikrát rozmýšlíte, kdo je vlastně padouch a kdo oběť. Postavy se chovají celkem logicky, situace nejsou absurdní a to vše dává ve výsledku jednu z nejnapínavějších klaustrofobických podívaných posledních let.

7/7
V rámci žánru absolutní špička. Nápadité twisty korunují bravurně vystavěné napětí i klaustrofobické prostředí uzavřeného domu.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Smrt ve tmě – thriller roku

Smrt ve tmě / Don’t Breathe

Horor / Thriller
USA, 2016, 88 min

Režie: Fede Alvarez
Scénář: Fede Alvarez, Rodo Sayagues
Kamera: Pedro Luque
Hudba: Roque Baños
Hrají: Jane Levy, Stephen Lang, Dylan Minnette, Daniel Zovatto, Emma Bercovici, Jane May Graves, Christian Zagia…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku