Filmy mimo mainstream
29.08.2016 | bakeero

RECENZE: Green Room – krvavé hnízdo holých lebek

Jedna no name punk-rocková kapela z Washingtonu dýsí si vyrazí na turné, ale to se shodou okolností vlastně ani neuskuteční. Jako náhradu však dostanou nabídku, aby zahráli v centrále místních skinheads. Za slušnej obnos samozřejmě, takže mamon zavelí a váhat se nebude.

Všechno hezky klape, koncert se odehraje, kapela balí fidlátka a už se těší zpátky do civilizace. Jenže otevírat dveře bez klepání se zkrátka nemá. Obzvlášť, když za nimi na zemi leží holka s nožem ve spánku (ne, to není název nějaké punkové písničky). To se pak hostitelům nemůžete divit, že hodlají kapele uštědřit lekci etikety ve stylu Ládi Špačka.

Tahle jednoduchá zápletka, kdy se kapela zabarikáduje v šatně (green room) a dotíraví skinheads se jim snaží dostat na kobylku, rozehrává další poměrně minimalistický film tohoto léta. A Filmfanatic je znovu celkem spokojen.

Režisér Jeremy Saulnier už je mi známý svým houmles revenge snímkem Blue Ruin, který jsem celkem vychvaloval. Tady sice šel s kvalitou o kousíček níž, ale pořád to znamená, že jako napínavá jednohubka funguje Green Room perfektně. Hlavní hrdinové se většinu času nechovají jako kreténi, kterým byste smrt ve spárech krvelačných skinheadských psíků a jejich páníčků přáli. Ale facepalm reakce se stejně dostaví – žánr si to zkrátka žádá.

Bohužel pro (otrlého) diváka, gore scény nejsou tak krvavé, jak se film na oko tváří. Potenciál útoků ostrých pitbulů je zkrátka trestuhodně nevyužit. Snad jen během prvního ataku můžete před krví a trhajícím se masem uhýbat zrakem, ale jinak už se vše děje spíše mimo záběr kamery. Jistě, tenhle přístup sází na divákovu představivost a nechává mu prostor pro naplnění nejčernějších scénářů. Ale ve filmu, který nemá vyšší ambice, je to podle mě výstřel mimo terč.

Celkově je Green Room povedenou sondou do trochu opomíjeného světa skinheads, ze kterého by se podobně krvavých historek dalo převyprávět mnohem víc. Nečekejte tedy další Kult hákového kříže, ale spíše light verzi Texaského masakru motorovou pilou. Jen namísto zdegenerované rodinky tu roli záporáků plní holé lebky.

3/7
Solidní minimalistický koncert ze zákulisí skindheads. Škoda jen, že se šetřilo krví. Potenciál byl. HAF!
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Green Room – krvavé hnízdo holých lebek

Green Room

Horor / Thriller
USA, 2015, 94 min

Režie: Jeremy Saulnier
Scénář: Jeremy Saulnier
Kamera: Sean Porter
Hudba: Brooke Blair, Will Blair
Hrají: Anton Yelchin, Imogen Poots, Patrick Stewart, Alia Shawkat, Callum Turner, Joe Cole, Macon Blair, Mark Webber, Taylor Tunes, Kai Lennox, Eric Edelstein, Joseph Bertót

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku