Filmy mimo mainstream
28.06.2016 | bakeero

RECENZE: Případ SK1 – strach se znovu vznáší nad městem

Francouzské kriminálky u nás měly vždy dobré jméno. A pokud se vám jejich styl líbil, pak rozhodně sáhněte i po téhle francouzské novince. Případ SK1 je totiž stará škola.

Film se odehrává na základě skutečných událostí, kdy kriminalisté v průběhu 90. let minulého století naháněli masového vraha žen, který působil především v Paříži. Nikdo neměl dlouho tušení, že jde o zločiny jednoho pachatele, ale nové postupy i vyšetřovací metody nakonec spojily všechny nitky v šokující pavučinu hrůzy.

Podobné filmy už se dnes netočí. Nenajdete tu akční scény, ani vědecké vychytávky, které z nezanedbatelné drobnosti udělají bod, který dokonale zlomí celý případ a dovede vyšetřovatele k vrahovi. Ne. Tady si kriminalisté musí vystačit s vlastním úsudkem a papírem – počítače jsou teprve na vzestupu, takže s jejich analytickou pomocí nepočítejte.

Film je dokonalou procedurální studií, která vás pohltí a přenese na vás frustraci z toho, že pořád nemáte pachatele. I když – snímek je proložen záběry ze soudního procesu s dopadeným zabijákem, ale i umně vás nechává na pochybách, zda je to skutečně on. Ne všechny důkazy totiž sedí 100%.

Zkrátka, máte-li chuť na kriminálku ze staré školy, Případ SK1 je látka pro vás. Filmfanatic měl možná až přehnaná očekávání, takže cítí i lehké zklamání, jenže to je způsobeno hlavně tím, že vrah se neskrývá v temnotě, ale je poměrně brzo ukázán na lavici obžalovaných. Bez toho, s přidáním trochu více mysteriózna, bych šel možná s hodnocením ještě výš.

5/7
Klasická vyšetřovací kriminálka ze staré školy. Bez superhrdinů, superpolicajtů, superzločinců i superpočítačů. Špinavá a drsná, jak život sám.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Případ SK1 – strach se znovu vznáší nad městem

Případ SK1 / L’ Affaire SK1

Krimi
Francie, 2014, 120 min

Režie: Frédéric Tellier
Scénář: Frédéric Tellier, David Oelhoffen
Kamera: Matias Boucard
Hudba: Frédéric Tellier, Christophe Lapinta
Hrají: Raphaël Personnaz, Nathalie Baye, Olivier Gourmet, Michel Vuillermoz, Adama Niane, Christa Theret, Thierry Neuvic, William Nadylam, Marianne Denicourt, Chloé Stefani, François Rabette, Anthony Paliotti, Hubert Delattre, Norah Lehembre, François Caron, Alexia Barlier, Annie Mercier, Jean-Philippe Bèche, Benjamin Lavernhe, Paul Sper…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku