Filmy mimo mainstream
05.12.2013 | bakeero

Recenze: Kapitán Phillips – Greengrass a Hanks v top formě

Režisér Paul Greengrass udělal před lety akční ikonu z Jasona Bourna, ale tentokráte nám představuje daleko civilnějšího hrdinu. Kapitán Phillips (Tom Hanks) je totiž obyčejný tatík od americké rodiny. A i když nemá zrovna nejběžnější povolání – dělá kapitána obří nákladní lodi, v hospodě byste ho nerozeznali od běžného štamgasta. Oplácané tváře a bříško zkrátka dávají tušit, že Tom Hans dokonale zfotříkovatěl. Což ale jeho hereckému výkonu v tomto filmu dodává na autentičnosti.

V Greengrassově filmografii jde o jakýsi návrat ke kořenům. Dokudramata jsou totiž právě tím žánrem, kde si udělal jméno Krvavou nedělí nebo Letem č. 93. Kapitán Pillips je však o poznání výpravnější a celkově hollywoodštější. Nečekejte ale tupé klišoidní vyprávění s využitím přehnaně heroických scén, celý film je zdravě uvěřitelný. Přesto vás dokáže udržet v napětí celou svou stopáž – něco málo přes dvě hodiny. K čemuž výraznou měrou přispívají krom Hankse také somálští piráti, jejichž výběr se vskutku povedl.

Ve druhé polovině sice film lehce ubere na tempu, ale smyčka už se začala stahovat a všem zúčastněným je jasné, jak to musí skončit. Neodvratitelnost finálního řešení je pak podtržena slovním obratem z úst velícího důstojníka, respektive jedním jediným slovem, kterým vyřkne ortel nad uneseným člunem. Při jeho vyřčení mě doslova zamrazilo a Greengrass tím dokázal udělat US Army takovou reklamu, jakou by leckdo nedokázal vtěsnat ani do celovečerního filmu o velikosti americké armády.

Pro znalce díla Paula Greengrasse zkrátka nebude film ničím novým, ale vidět mistra ve vrcholné formě se rozhodně vyplatí. A klidně bych zvednul ruku i pro to, aby za roli kapitána Phillipse dostal Tom Hanks Oscara.

6/7
Paul Greengrass a Tom Hanks ve vrcholné formě. Dokudrama o únosu nákladní lodě somálskými piráty, které by mohlo útočit na Oscary.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
Recenze: Kapitán Phillips – Greengrass a Hanks v top formě

Kapitán Phillips / Captain Phillips

Drama / Dobrodružný / Akční / Thriller / Krimi / Životopisný
USA, 2013, 134 min

Režie: Paul Greengrass
Scénář: Billy Ray
Kamera: Barry Ackroyd
Hudba: Henry Jackman
Hrají: Tom Hanks, Catherine Keener, Max Martini, Yul Vazquez, Chris Mulkey, Corey Johnson, John Magaro, San Shella, David Warshofsky, Michael Chernus, Omar Berdouni, Faysal Ahmed, Barkhad Abdi, Barkhad Abdirahman, Mahat M. Ali, Mohamed Ali, Issak Farah Samatar

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku