Filmy mimo mainstream
20.07.2016 | bakeero

Kong: Skull Island – nejnovější zpracování legendy o King Kongovi

V roce 2017 vtrhne do kin další filmová verze legendárního King Konga. Co všechno už o filmu Kong: Skull Island víme? Režisér Jordan Vogt-Roberts (Králové léta) prozradil, že se můžeme těšit na vůbec největšího filmového Konga, jakého jsme kdy na plátně viděli (níže se dočtete proč) a snímek nebude mít nic společného s ostatními filmy o obřím primátovi, takže nepůjde o žádné pokračování (sequel) ani předpokračování (prequel). Tentokrát bychom se měli více zaměřit na mýtus o původu tohohle obra a nejspíš se poprvé nedočkáme tradiční milostné linky mezi ženskou hrdinkou a Kongem.

Hlavní ženskou roli si zahraje Brie Larson (Room). Ztvární novinářku a aktivistku Weaver, která nechce kreatury na Skull Island vyhubit, ale raději je zkoumat. Vedle ní bude mít hlavní mužskou roli Tom Hiddleston (Loki z ThoraAvengers atd.), který si zahraje kapitána Jamese Conrada – bývalého příslušníka britských SAS a specialistu na přežití. Právě ten celou expedici povede a bude mít na starosti, aby se její členové dostali z bájného ostrova živí. Na první pohled mi to připomíná legendární duo z Vetřelců Ripleyová-Hicks, tak snad zafunguje chemie i tady. Hiddlestonovi to s M16 překvapivě sekne, takže proč ne?!

Na rozdíl od originální verze (1933) a Jacksonova remaku (2005) se tentokrát děj nebude odehrávat ve třicátých letech, ale ocitneme se v letech sedmdesátých. Tam už se ostatně odehrával první remake (1976). Ten mimo jiné reflektoval sílící vliv rodících se nadnárodních korporací, ale tentokrát chtějí tvůrci vykreslit spíše nastupující věk moderních technologií, který nenechává příliš místa pro oslnění a víru v nějaký zázrak (což je evidentně zrcadlem i pro dnešní dobu). A právě na zázrak by svým způsobem měla expedice narazit na mýtickém ostrově Skull Island. Určitě se ale dočkáme i nějaké reflexe traumatů vietnamské války – když už jsme v těch sedmdesátkách.

skull-island_map


Studio Universal spustilo virální kampaň na webu mythexplorer.com, kde můžete shlédnout 6 epizod fiktivního dokumentárního cyklu, ve kterém se Erin Ryder vydává prozkoumat legendární Skull Island – domov filmového King Konga. Ale jestliže je tenhle bájný ostrov skutečný, nemůže být něco pravdy i na existenci obřího primáta?

Mohlo by se zdát, že tahle kampaň má připoutat pozornost k filmu, ale není tomu tak. Ve skutečnosti má zpromovat otevření nové atrakce Skull Island: Reign of Kong, kterou mohou od léta 2016 návštívit výletníci v zábavním parku Universal Orlando Resort. Podle mého povedená kampaň.



Kong: Skull Island
je koncipován jako prequel filmů s Godzillou (2014 a 2018) a vypadá to, že všechno by pak mělo vyústit ve finální konfrontaci těchto dvou titánů, takže se nejspíš dočkáme i filmu Godzilla vs. Kong (2020?). Je evidentní, že každé studio prostě touží mít své Avengers a propojuje univerza svých filmů ve větší a komplexnější celek.

Samozřejmě o všem rozhodnou až diváci, respektive to, jestli se na bájného Konga vydají do kin v dostatečném počtu a film vydělá. Já osobně bych to téhle přerostlé opici ze srdce přál. Kong: Skull Island mě totiž zajímá víc, než třeba Jacksonův remake z roku 2015 – vlastně mě Kong zajímá vůbec poprvé. Takže držme palce!

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku