Filmy mimo mainstream
11.12.2014 | bakeero

FFF: Četa

Aby to ve Filmech Filmového Fanatika nebyla samá gangsterka, zabředneme dnes do válečných vod. Režisér Oliver Stone (sám veterán vietnamské války) natočilv roce 1986 působivou sondu o rozkladu ideálů a o tom, že první obětí války je nevinnost.

Charlie Sheen si během své kariéry nezahrál zrovna přehršel ryze dramatických postav. Role Chrise Taylora v Četě je ale bezpochyby jedním z vrcholů jeho filmografie. Mladý idealista, který se nechá dobrovolně naverbovat do vietnamské války, nás postupně stahuje do válečného inferna a čím hloubš jdeme, tím absurdnějších situací jsme svědky.

Četa nabízí divákovi řadu nezapomenutelných scén. Mnoho z nich pak vyloženě děsivých – podobně, jako v Coppolově klasickém díle Apokalypsa. Mezi nimi ale bezesporu vyniká útok na vesnici. Ten je zlomovým momentem celého filmu. Po vyplenění starobylé osady zkrátka cítíte, že teď už se může stát opravdu všechno. Teror, jehož jsme v průběhu scény svědky, je tak nepříjemně vlezlý, že skoro cítíte, jako by se něco změnilo i ve vás. Mistrovská filmařina!

Před plátnem se pak vedle Charlieho Sheena sešla plejáda dalších skvělých herců; Willem Dafoe a Tom Berenger se v rolích znepřátelených seržantů porvou o vaší duši a na myskách vah se vedle vás zahoupou také Johnny Depp nebo Forest Whitaker. Tady se zkrátka obsazení podařilo na výbornou.

Důležitým prvkem filmu jsou i dopisy, které Chris píše své babičce domů a divákovi jsou předčítány formou voiceoverů. V průběhu filmu se jejich tón citelně mění a frekvence klesá. Což pouze dokresluje zhoubný vliv války na samotnou podstatu lidské osobnosti.

Pokud vám to z řádků výše nedošlo, Četa rozhodně není oslavným válečným snímkem ve stylu Top Gun. Po jejím zhlédnutí nebudete chtít naverbovat a vyrazit do předních linií. Nic dobrého v tom pekle totiž nečeká. A co hůř; nepřítel nemusí být jenom na druhé straně barikády.

7/7
Jeden z nejlepších filmů o vietnamském konfliktu. Špinavý, syrový a sžíravý, jako válka sama.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
FFF: Četa

Četa / Platoon

Válečný / Drama / Akční
USA / Velká Británie, 1986, 120 min

Režie: Oliver Stone
Scénář: Oliver Stone
Kamera: Robert Richardson
Hudba: Georges Delerue
Hrají: Charlie Sheen, Willem Dafoe, Tom Berenger, Forest Whitaker, Francesco Quinn, John C. McGinley, Richard Edson, Kevin Dillon, Keith David, Johnny Depp, Mark Moses, Tony Todd, Dale Dye, Oliver Stone, Bob Orwig, Chris Castillejo, Warren McLean, Henry Strzalkowski, Nick Nicholson, Eric Hahn, Chris Pedersen, Brad Cassini

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku