Filmy mimo mainstream
24.10.2013 | mancini

FFF: Poslední, ale jedinečný mohykán

Nemá smysl tancovat kolem horké kaše, nebo – ať se držíme tématu – kolem doutnajícího indiánského ohniště. Poslední mohykán patří mezi nejlepší filmy všech dob. Howgh.

Teď bych mohl recenzi ukončit a dál mlčet jak huronský lovec stopující jelena, ale předpokládám, že když už jste na FilmFanatica zavítali, tak od něj chcete víc než pouhý odstavec euforického nadšení. Takže pěkne po pořádku.

S režisérem Michaelem Mann se podíváme do Severní Ameriky během války mezi Francií a Anglií v 18. století. Poslední mohykán je natočen podle stejnojmenné knihy Jamese Fenimorea Coopera, ze které však zbyly kromě mušket, šavlí a tomahavků ještě postavy, název a základní kostra příběhu. Film je však i přesto výrazně lepší než knižní předloha.

Mann se totiž díky změnám vyhnul unylosti Cooperovy knihy a od začátku před divákem ve velkorysé výpravě rozehrává napínavý, dobrodružný a v neposlední řadě i přiměřeně romantický příběh. Proti sobě stojí Hawkeye (Daniel Day Lewis) zachraňující dcery briského generála a huronský náčelník Magua, ze kterého Wes Studi udělal jednoho z nejdokonalejších padouchů filmového plátna. V mládí mi jeho výkon dokonce rozcupoval Vinnetouem vykreslené představy o indiánech jako grizzly běsnící v týpí plném papoosat.

Celý film navíc kromě skvělé kamery (Dante Spinotti) podkresluje fantastická hudba (Trevor Jones, Randy Edelman). V závěru se tak dočkáme naprosto strhující osmiminutovky, během které musí i srdce nejzatvrzelejší bledé tváře alespoň na chvíli zatoužit stát se hrdým indiánským bojovníkem, který vyrve svou lásku ze spárů podlého nepřítele a poté ho skalpuje tupým nožem. A když tohle dokáže film s člověkem udělat, pak si bez debaty zaslouží nejvyšší hodnocení. Takže teď už definitivně: Howgh.

7/7
Když se vydáte na válečnou stezku s Posledním mohykánem, nebudete litovat. Dobrodružství, romantika a jako bonus strhující hudba.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
FFF: Poslední, ale jedinečný mohykán

Poslední Mohykán / Last of the Mohicans, The

Dobrodružný / Válečný / Romantický / Western
USA, 1992, 112 min (Director’s cut: 117 min)

Režie: Michael Mann
Předloha: Philip Dunne (původní scénář)
Scénář: Michael Mann
Kamera: Dante Spinotti
Hudba: Trevor Jones, Randy Edelman
Hrají: Daniel Day-Lewis, Madeleine Stowe, Russell Means, Eric Schweig, Jodhi May, Steven Waddington, Wes Studi, Maurice Roëves, Patrice Chéreau, Terry Kinney, Pete Postlethwaite, Colm Meaney, Dylan Baker, Scott Means, Jared Harris, Sebastian Roché, David Schofield, Mark Joy, Benton Jennings, Don Tilley

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku