Filmy mimo mainstream
27.10.2017 | bakeero

KNIHA: Marvel – Co jste neměli vědět o komiksovém zázraku

Filmfanatic celkem logicky hltá filmy nejen pomocí plátna nebo obrazovky, ale také na stránkách knih, které se milovanému médiu věnují, nebo se ho nějakým způsobem dotýkají. Když tedy před časem vyšla publikace Marvel od novináře Seana Howea, musel jsem do téhle bezmála pětisetstránkové bible jít.

Podtitul knihy zní Co jste neměli vědět o komiksovém zázraku a z určitého hlediska mu musím dát za pravdu. Jenže i když se díky téhle knize dozvíte některé informace, které vám nejspíš zboří idealistické představy o největším komiksovém molochu světa, já osobně chci vždycky vědět vše! Jedině pak si můžete poskládat všechny střípky a zpříma pohlédnout do očí kompletní mozaice. A že v případě Marvelu je to mozaika sakra rozměrná. O čemž se hezky rozpovídali na Youtube kanálu Komiksové bubliny

Kniha mapuje vývoj komiksového impéria od předválečného období až do současnosti a poodhaluje, co a hlavně kdo stál za vzestupem tohohle miliardového byznysu. Dozvíte se, že za úspěchem je řada bezejmenných kreslířů a scénáristů, kteří úspěch Marvelu tvrdě vydřeli – stejně jako umělecký šéf Stan Lee. Prakticky ten jediný ale na tomhle splnění amerického snu vydělal balík. Třeba takoví autoři Steve Ditko nebo Jack Kirby měli smůlu, že Marvel si tvrdě hlídal autorská práva a kredit nebo uznání si oni, ani žádní jim podobní tvůrci, nemohli vychutnat tak, jako právě Lee.

Jde o vskutku zajímavé čtení; zjistíte jak to chodilo v redakci, jak se vymýšlely postavy, zajišťovala práva k postavám i další střípky ze zákulisí. A i když si na konci chtě nechtě přiznáte, že Stan Lee nebyl žádným milujícím šéfem, dokázal si jít za splněním svého snu více než tři dekády a to zkrátka zaslouží obdiv. Už v sedmdesátých letech totiž snil hlavně o tom, že Marvel bude produkovat vlastní filmy na základně svých komiksů a ty se fakticky stanou “jen” okrajovým produktem – alespoň z finanční stránky.

Takže pokud máte rádi marvelovky, komiksy a zajímá vás, jak všichni ti superhrdinové vznikly nebo čím si prošli, rozhodně po knize Marvel sáhněte. Filmfanatic byl navýsost spokojený. A možná i proto, že Stan Lee tuhle knihu neautorizoval, takže to není žádné O čem sním, když…

Marvel – Co jste neměli vědět o komiksovém zázraku
Marvel Comics: The Untold Story (2012)
Sean Howe

Vydáno: 2016, Paseka
Počet stran: 496

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku