Filmy mimo mainstream
19.09.2016 | bakeero

Filmfanatic uvádí: hongkongský týden

Shodou okolností viděl Filmfanatic během posledních dnů hned několik hongkongských filmů. A když už se to takhle pěkně sešlo, proč z toho neudělat téma?! Začíná hongkongský týden!

Sluší se připomenout, že Hongkong prošel zajímavým vývojem; do roku 1997 to bylo britské území – na základě tzv. Pekingské smlouvy, která ustanovila dobu pronájmu na 99 let (počínaje 1. červencem 1898 a konče 30. červnem 1997). Poté se Hongkong vrátil pod čínskou správu, ale stále si udržuje vysokou míru autonomie.

Tamní filmový průmysl produkoval desítky let obrovské množství filmů – byl třetí nejproduktivnější hned po Hollywoodu a Bollywoodu (indická produkce).  Ale s návratem Hongkongu pod čínskou správu přišla v polovině 90. let 20. století krize. Nicméně i poté si tamní produkce zachovala svojí osobitost a těší se historickému kultu, který během dekád inspiruje západní filmy a bývá často napodobován. Například Martin Scorsese měl díky hongkongské Volavce co remakovat a mohl tak konečně získat svého (dosud) jediného Oscara za Skrytou identitu.

Během hongkongského týdne vám Filmfanatic přinese recenzi hned 5 hongkongských filmů. Těšit se můžete na efektní kungfu souboje, asijského Sherlocka Holmese, lekci ve sledování, krvavou pomstu i drogovou válku. Každý by si měl najít svůj šálek čaje, takže věřím, že budete spokojeni. Začínáme už dnes odpoledne…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku