Filmy mimo mainstream
01.08.2015 | S.Quentin QUALE

7 hvězdných hereček, které prorazily díky hororu: #1 Winona Ryder

Ne každou budoucí hvězdičku políbí štěstěna takovým způsobem, že dostane šanci prokázat svůj talent ve světoznámém velkospektáklu, jak jsme to mohli vidět například v případě Emmy Watson a ostatních dětských herců Harryho Pottera. To potom musí na startovní čáře svého boje o místo na stříbrném plátně, talent netalent, vybírat z béčkovější filmové tabule. Nebývá proto zase až tak neobvyklé, když pocitvý hororový fanoušek poznává později nejednu povědomou tvář v menších či větších rolích hlavního proudu, ba co víc, když se tyto tváře časem dostanou na postery hollywoodských trháků a stanou se miláčky audience po celém světě. Filmfanatic.cz se rozhodl, že vám nejen 7 takových dámských hereckých hvězd představí, ale také hodí očko na to, zda na žánr, který jim otevřel cestu ke hvězdám, nezanevřely. A filmfanatic.cz už teď ví, že nezanevřely, což pro vás znamená jistotu, že v následujícím článku najdete desítky tipů z historie drsnější filmové zábavy. Takže prosíme zhasnout světla a osolit sound systém, přehlídka hysterického řevu začíná…..

winona-ryder
#1 Dítě Tima Burtona – Winona Ryder

Do podvědomí diváků se nesmazatelně zapsala v roce 1988, kdy si tehdy jako šestnáctiletá nekopromisně ukrojila svůj díl pozornosti v černohumorné morbidní taškařici Tima Burtona Beetlejuice. Zahrála si zde Lydii, teenagerskou podivínku se spritualistickou náturou a gothic zevnějškem, která spolu s výborným Michaelem Keatonem v roli nekroperverzáka Beetlejuice sedla do Burtonova svérázného výtvarného konceptu jako zadnice na hrnec. Filmfanatic.cz předpokládá, že tento kultovní film většina dávno viděla, ale i tak vřele doporučuje.

Jelikož se Burtonovi čerstvá krev osvědčila, využil ji hned za dva roky znovu v ponuré emotivní fantasy náloži Střihoruký Edward. Nutno přiznat, že zde nezvykle vybělená Winona zahrála pouze sympatické houštíčko excelentnímu Johnny Deepovi.

Z prvních let na výsluní bych rád upozornil především na Jarmuschův tematický a vysoce zábavný povídkáč Noc na Zemi, kde Winona vyčnívá svou rolí charismatické, neustále klející taxikářky-automechaničky Corky. Zábava je zde zaručena nejen díky skvělé herecké skvadře, ale také díky zasazení jednotlivých povídek do různých světových metropolí.

Že tato čerstvě dvacetiletá slečna patřila v roce 1992 k absolutní herecké špičce, dokazuje i její role v klasice o hraběti Drákulovi, kterou přepracoval nikdo jiný než F.F. Coppola, a nutno přiznat, že výsledek spolupráce s Oldmanem a Hopkinsem byl bezesporu stylový.

winona-ryder_dracula

V roce 1996 se setkala již podruhé v kariéře (poprvé ve Věku nevinnosti) s hereckou extratřídou jménem Daniel Day-Lewis. Historický film Čarodějky za Salemu příliš slávy nesklidil, nicméně pro zvídavce o čarodějnickou tématiku by mohl být vítaným kouskem, jelikož se snaží co možná nejvěrněji vykreslit známé události malého městečka státu Massachusetts roku 1692. Filmfanatic.cz dodává, že ač snímek obsahuje scény věšení a mučení metodou tzv. Peine forte et dure, zůstali tvůrci v explicitnosti žalostně při zdi, takže čistě pro srovnání uklidňuje, že k Vávrovu Kladivu na čarodějnice se tady ani vzdáleně neblíží.

Poslední a asi nejhororovější počin, který zde zmíním, je opovrhované čtvrté pokračování legendárního Vetřelce s podtitulem Vzkříšení. V něm si těsně před zlomem kariéry, ke kterému se ještě dostanu, zahrála tato křehká dívenka (ne)překvapivě něžnou růži mezi plevelem, za kterou se však vyspoilerovaně skrýval ještě křehčí android. Pro značku Vetřelec nic nového, na někoho tato přihřátá postava zbýt musela v každém díle, a filmfanatic.cz hodnotí obsazení Winony Ryder do této role jako nejpovedenější, stejně jako celkově tento díl nehejtuje, protože zahejtuje až teď, kdy označí za nejslabší díl série Fincherovu trojku.

winona-ryder_alien

Rokem 1997 Winona Ryder končí s drsnější filmařinou a začíná být sama reálnou postavou béčkové tragédie. Nos se jí sosákuje dolů za účelem neustálého hledání dna flašky, načež bolehlav zahání tlumícíma práškama, což je sice v Americe bežným trendem do každé rodiny, jenže bez přepisu do průseru ženete se. Vše vyvrcholí v roce 2001 náhlým hrknutím v guli, jež se projeví záchvěvem kleptomanie v jednom z luxusních losangeleských butiků, za což chudák Winona posléze a po zásluze chytla pořádnej bronz při zametání chodníků. Toť vše k dnes už podstatně vyhaslé hvězdě Winoně Ryder.

Filmfanatic.cz ví, že úvodnímu popisu tato kočka úplně nelícuje, ale má toho přichystaného ještě spoustu krvelačného. Pokračujeme dalším zlověstným dětským talentem – Christinou Ricci!

Článek přichystal S. Quentin QUALE

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku